Medlemssida Juridik

Alla medlemsföretag i Sveriges Kommunikations­byråer kan utan kostnad få juridisk rådgivning av förbundsjurist Christina Nylander, när det gäller relationen till kunder och underleverantörer. På denna sida kan du navigera till flera olika juridiska kapitel speciellt framtagna till dig som medlem för att underlätta ditt arbete.

Nyhet

03.06.24

AI-Act är klar – Europeiska Rådet har sagt ja

Den 21 maj röstade även Europeiska Rådet för AI-Act, som syftar till att harmonisera reglerna om artificiell intelligens.

Nyhet

29.05.24

AI-bild får inte upphovsrätt – i Tjeckien

I en nyligen publicerad tjeckisk dom (april, 2024) - som är en av de första i sitt slag i Europa - slog The Municipal Court of Prague fast att en bild som genererats av ett AI-verktyg inte skyddas av upphovsrätt, eftersom den inte skapats av en fysisk person.

Nyhet

Hållbarhet

Hjälp oss kartlägga kunskapsbehov inom miljö- och hållbarhets­kommunikation

Svara på vår undersökning om hur ni jobbar med, mäter och kommunicerar miljö- och hållbarhets­frågor. Syftet är att kartlägga kunskapsbehov för att kunna stötta branschen och utveckla en kunskapsplattform. Det tar ca 7 min att gå igenom frågorna och det är totalt 17 frågor.

Nyhet

08.05.24

EU-kommissionen och nationella konsument­myndigheter agerar mot 20 flygbolag för greenwashing

Flygbolagens påståenden om att koldioxidutsläpp från flygresor kan kompenseras genom klimatprojekt eller genom användning av hållbara bränslen, där konsumenter kan bidra genom att betala en tilläggsavgift, befaras i många fall vara vilseledande. 

Nyhet

Hållbarhet

Nu lanseras CommToAct People – med fokus på social hållbarhet

Nu lanseras CommToAct People, en sammanslutning av ledande byråer, marknads­avdelningar, publicister och tech plattformar som strävar efter att göra verklig skillnad inom marknads­- och kommunikations­bransch­en.

Nyhet

19.04.24

Förtydligande från ICC gällande AI (Nu med svensk översättning)

Internationella Handelskammaren (ICC) förtydligar nu att ICC:s regler för reklam och marknads­kommunikation också gäller för reklam skapad med hjälp av AI. Oavsett med vilka hjälpmedel reklam skapas gäller alltså de ”vanliga” reglerna.

Nyhet

19.04.24

Konsument­ombudsmannen stämmer företag för reklam av tobaksfria nikotinprodukter (vitt snus) på Tiktok.

Konsument­ombudsmannen stämmer företag för reklam av tobaksfria nikotinprodukter (vitt snus) på Tiktok.

Nyhet

17.04.24

EU inför regler om politisk reklam

De nya reglerna, de flesta med tillämpning fr o m hösten 2025, omfattar transparens och inriktning när det gäller politisk reklam i samband med val, folkomröstningar eller lagstiftningsprocesser på EU-nivå eller i ett medlemsland.

Nyhet

Linda Nilsson, vd Komm / 26.03.24

Länge leve mänsklig kreativitet!

I den digitala tidsåldern är det frestande att förlita sig helt på teknik och automatisering. Men om vi vill skapa reklam som verkligen engagerar, påverkar och skiljer sig från mängden, är det avgörande att fortsätta investera i kompetenta kreativa människor.

Nyhet

Hållbarhet

Zalando tar bort vilseledande miljöpåståenden efter EU-koordinerad insats

Konsument­verket har varit med och lett en EU-koordinerad insats av webbutiken Zalando. Efter dialog med företaget slutar de nu med flera miljöpåståenden inklusive märkningar som varit missvisande.

Möt Christina Nylander

Christina Nylander är sedan 2005 förbundsjurist på Sveriges Kommunikations­byråer. Hon är sedan länge specialiserad på de juridiska områden som berör all form av marknadskommunikation.