Komm inleder samarbete med TRUE Original

Komm har funnits i över 100 år och gissningsvis har vi tryckt hundratusentals medlemsbevis, kursintyg och andra utmärkelser. Under 2024 kan våra medlemmar förvänta sig att få dessa i en helt ny form.

Hej Patrik Slettman, VD och Grundare av TRUE – vi är nyfikna, hur fungerar TRUE och vad är fördelarna för Komms medlemmar?

– Hej Komm och tack för att ni valt att jobba med oss och vår teknik för smart och säker dokumentation! Fördelarna med den här nya tekniken är flera. Låt mig försöka förklara dem kort genom att jämföra TRUE-dokument med papper och Pdf-er som vi alla är vana vid.

Papper och Pdf kan finnas i hur många exemplar som helst. De är lätta att kopiera, förfalska, tappa bort och förstöra. De sitter ofta i en pärm, eller på en hårddisk utan att användas mer än ett par gånger, och det är helt omöjligt att veta om de är äkta eller har manipulerats. 

TRUE-dokument skapas i 1 original vilket publiceras på webben. Det kan vara publikt, eller dolt bakom ett password. Eftersom det bara finns ett original, som dessutom är säkrat med blockchain, så kan det alltid verifieras som äkta. Det går inte att tappa bort eller förstöra, så man behöver aldrig skapa en kopia.

Utöver detta så kan TRUE-dokument göras snyggare och vara animerade – vid publicering online så blir de en effektiv källa för kommunikation. De genererar helt enkelt ny, relevant trafik.

På vilket sätt kan företag gynnas genom att ha sina certifikat via TRUE?

När ett företag vinner i låt oss säga Guldägget eller Swedish Content Awards och får ett bevis med TRUE’s teknik, så kan alla som vill dela beviset i sociala medier genom ett knapptryck. Man kan också lägga till länk och emblem på sin webbplats, eller i en digital CV. Det här görs enklare än att hantera en Pdf eller ta ett foto med ett diplom. Det blir också mer officiellt och snyggare, då det tydligt syns vem som gett ut det, och att det är verifierbart äkta. 

När diplomen delas eller hittas på Google så klickar folk på dem, och kan läsa både om när och hur företaget fick utmärkelsen. Det är enkelt att se statistik på sina egna bevis!

Varför är det så viktigt med verifierat och säkert innehåll?

Varje år sker allt fler bedrägerier, av alla möjliga sorter. Förfalskade dokument är en stor del i detta, både med individer som offer, och mot företag. Det kan handla om allt från kapningar av ID till försäkringsbedrägerier, till falska examensbevis för arbetsansökningar. Frekvenser för den här typen av brott ökar hela tiden enligt alla undersökningar. Om vi tar bort förfalskade dokument kan vi försvåra den här typen av brott drastiskt.

När kläcktes idén för TRUE?

Idén för TRUE kom 2018. Jag arbetade som tillförordnad marknadschef för ett företag som hette Close och jag ville skapa ett certifikat för alla medlemmar i deras nätverk. Det handlade om cirka 2 500 chefer i Sverige.

Jag ville bygga en lösning som kunde automatisera processen med hantering av certifikat till dessa 2500 personer, som alla skulle ha olika innehåll och tidsramar. Vi ville ge dem detta digitala bevis som de enkelt kunde dela med sig av, på ett sådant sätt att de skulle driva organisk trafik och uppmärksamhet till Close, och samtidigt få andra chefer att bli entusiastiska över vilken bra tjänst Close erbjöd.

Jag började titta på möjligheterna att lösa hanteringen smidigt. Jag letade online, men det fanns inget som såg bra ut, och det fanns inget sätt att skapa ett dokument som skulle länka tillbaka till utgivaren -organisationen som utfärdade det, vilket var en stor del av att skapa den trafik och uppmärksamhet jag ville ha för Close.

Så, jag gick till en god vän till mig, Victor, och frågade honom; hur kan vi skapa detta på ett smidigt sätt för att hjälpa Close att skapa uppmärksamhet? Vi satte oss ner och specificerade en mjukvara. Och när vi nästan var klara och jag skulle tillbaka till VD:n för Close för att förklara vad vi kunde bygga åt dem, nämnde min Victor, i förbifarten att; ”om vi blockchain-säkrar dokumenten blir dem omöjliga att förfalska”.

Vi satte oss ner och diskuterade teknologin varje dag i veckor. Victor hade arbetat med flera blockchain-projekt vid, och lärde mig mycket av det han kan. Jag insåg snabbt att säkerhetsaspekterna inte skulle vara så viktiga för Close. Men för många, många andra företag kommer det att vara allt. Vi BEHÖVER dokumentation vi kan lita på.

Hur ser du på er framtid och vad ni har i kikaren framåt för er business?

För TRUE fortsätter vi på samma väg det närmaste året; att visa upp tekniken och få folk att se att TRUE är inte dubbelt så smart som en Pdf, det är 10 ggr smartare, pga alla fördelarna. Ta bara det faktum att våra kunder ofta skapar relevant trafik genom dokumenten, värd flera gånger kostnaden för vår tjänst. Och det sker på bästa möjliga sätt: genom individer som redan gått en kurs, eller fått ett certifikat, eller är medlem, alltså den målgrupp som känner företagen bäst. TRUE skapar en typ av word-of-mouth-marketing, fast online. 

Under våren kommer Komm börja skicka ut medlemsbevis, certifikat för kurser och utmärkelser i våra tävlingar. Kontakta info@komm.se om du har någon fråga.

Senast uppdaterad 16.04.24

Publicerad 16.04.24