Komms nyhetsbrev #Januari 2024

Vägledning i det nya AI-landskapet, förbud mot specifika miljöpåståenden och hög tid att skicka in era bidrag till den 63:e upplagan av Guldägget!

11 vägledande principer för användning av generativ AI i marknadskommunikation

Användningen av AI har växt exceptionellt och innebär enorma möjligheter, men med AI följer även juridiska, regulatoriska och etiska utmaningar. Tillsammans med Sveriges Annonsörer har vi lanserat elva vägledande principer för användning av generativ AI i marknadskommunikation. Framöver kommer vi bevaka utvecklingen och stöttar våra medlemmar i den något snåriga frågan om AI-Genererat innehåll.

Guldägget – Sveriges största tävling i kreativ kommunikation. Skicka in era bidrag idag!

Guldägget belönar årets bästa, mest nyskapande och smartaste kommuni­kation. Syftet är att inspirera skaparna, och visa såväl uppdrags­givare som omvärld den enorma skillnaden mellan medel­måttiga idéer, och kommuni­kation som skapar förändring i stora kliv.

Guldägget bedömer i Sverige producerade bidrag inom kommunikationsområdet i 14 kategorier: Aktivering, Annonsering, Audio, Digitalt, Effekt, Förpackningsdesign, Hantverk, Identitetsdesign, Integrerat, Innovation, Kortare filmer, Längre filmer, PR, och Utomhus.

Utmärkelserna Guldägg, Silverägg och Diplom delas ut till både uppdragsgivare och byrå.

Inlämningen till Guldägget 2024 öppnar torsdag 7 december 2023 kl.09.00 och stänger fredagen den 2 februari kl.17.00

Förbud för specifika miljöpåståenden

EU-parlamentet har antagit direktivet Empowering Consumers for the green transition som förbjuder specifika miljöpåståenden.

Direktivet är ett tillägg till EU:s direktiv om otillbörliga affärsmetoder, dvs det direktiv som ligger till grund för vår nuvarande Marknadsföringslag, vilket får till följd att vissa miljöpåståenden, senast inom två år, beroende på implementeringstakten, snart kommer att klassificeras som otillbörliga affärsmetoder och därmed sanktioneras enligt Marknadsföringslagen.

Roger Hatchuel Student Academy 2024

Roger Hatchuel Student Academy är ett globalt 6-dagars program som pågår under Cannes Lions Festivalen i Frankrike. Programmet är specialutformat för kommunikationsstudenter mellan 18-25 år som närmar sig examen.

Sedan 2003 har RHSA inspirerat nästa generations kreativa ledare genom kunskap, rätt verktyg och ett nätverk som gör det möjligt att utforska olika kreativa vägar innan det är dags att lämna studentlivet bakom sig och starta sin karriär inom kommunikationsbranschen.

Att vara en del av Roger Hatchuel Student Academy är en fantastisk möjlighet att få träffa studenter från hela världen, få specialanpassade föreläsningar från några av världens bästa kreatörer, utveckla sig själv och få en förstålse för Branschen globalt.  Handledarna består av några av världens mest framstående branschpersonligheter.

Aktuella händelser i kalendern

KOMMS NYHETSBREV

Är du intresserad av vad som händer i kommunikationsbransch­­en och vill få tips på aktuella event, tävlingar & kurser?

Ta del av fler nyheter från Komm!

Ta del av fler nyheter från Komm!

Nyhet

19.04.24

Förtydligande från ICC gällande AI (Nu med svensk översättning)

Internationella Handelskammaren (ICC) förtydligar nu att ICC:s regler för reklam och marknads­kommunikation också gäller för reklam skapad med hjälp av AI. Oavsett med vilka hjälpmedel reklam skapas gäller alltså de ”vanliga” reglerna.

Nyhet

19.04.24

Konsumentombudsmannen stämmer företag för reklam av tobaksfria nikotinprodukter (vitt snus) på Tiktok.

Konsumentombudsmannen stämmer företag för reklam av tobaksfria nikotinprodukter (vitt snus) på Tiktok.

Nyhet

18.04.24

Ny medlems­rabatt hos Roughly Right

Roughly Right är ett verktyg som hjälper kreativa byråer hålla koll på lönsamhet i projekt och byråns övergripande ekonomi.

Nyhet

18.04.24

SoMe-reklam för öl förbjuds – otillåtna bilder på annat än produkten

I en dom den 12 april som rör reklam för öl i sociala medier (Instagram) ger Patent- och marknads­domstolen Konsumentombudsmannen (KO) rätt på sju av åtta punkter, medan företaget Poppels Bryggeri AB får rätt på en punkt.

Nyhet

17.04.24

EU inför regler om politisk reklam

De nya reglerna, de flesta med tillämpning fr o m hösten 2025, omfattar transparens och inriktning när det gäller politisk reklam i samband med val, folkomröstningar eller lagstiftningsprocesser på EU-nivå eller i ett medlemsland.

Nyhet

16.04.24

Komm inleder samarbete med TRUE Original

Komm har funnits i över 100 år och gissningsvis har vi tryckt hundratusentals medlems­bevis, kursintyg och andra utmärkelser. Under 2024 kan våra medlemmar förvänta sig att få dessa i en helt ny form via TRUE.

Nyhet

12.04.24

Komms nyhetsbrev #april 2024

CommToAct förstärks & får EU-stöd, briefsläpp i Young Lions och snart dags för årets stora gala!

Nyhet

12.04.24

CommToAct förstärks – två nya bransch­organisationer ansluter och initiativet får EU-stöd

CommToAct, det gemensamma initiativet för att driva hållbarhets­frågor relevanta för marknads- och kommunikations­bransch­en, tar nu nya kliv framåt med beviljat EU-stöd och ytterligare två tongivande bransch­organisationer. Sveriges Kommunikatörer och Swedma ansluter till initiativet. I samband med detta tillsätts en verksamhetsansvarig och initiativet blir ett gemensamt verksamhetsområde som samägs av initiativtagarna. 

Nyhet

08.04.24

Cannes Lions jury 2024

Sveriges Kommunikations­byråer är sedan 2004 officiell partner till Cannes Lions och meddelar nu vilka svenskar som finns representerade i årets awarding jury i Cannes.

Nyhet

27.03.24

Anmälan till Young Lions har öppnat

TV4 fortsätter att satsa på branschens unga talanger och går återigen in som partner för Young Lions Sverige 2024