Torbjörn Lenskog

Text av Ove Pihl

Torbjörn Lenskog

En av se sista stora örnarna har landat.
Torbjörn Lenskog är död.

Torbjörn Lenskog var en av Sveriges skickligaste. Som grafisk formgivare, som typograf, som Art Direktor och som Annonsbyråskapare. Allt detta i en tid när kvaliteten på grafisk formgivning och reklamkommunikation hade sin höjdpunkt i Sverige. Som samlare av viktiga kulturföremål kommer han för alltid att bli hyllad.

Vi var klasskamrater 1957 på Beckmans designhögskola som den nu heter. Redan då blev Torbjörns talang tydlig. Vi följdes åt i parallella karriärer under flera decennier. Torbjörn Lenskog gick sin egen väg, hyllad med mängder av priser för sina eleganta typografi och grafiska design. I mitten på 70-talet startade han Annonsbyrån Arbman & Lenskog. med framgång.

Nu började hans stora intresse för samlandet av kulturföremål på allvar.

Under många år lyckade Torbjörn skapa en av de största samlingarna Linne´ litteratur även med internationella mått. Den samlingen hamnade så småningom i Japan och Torbjörn fick resurser att samla vidare.

Nu började Torbjörn samla på allt det vi alla andra inte såg. De perfekt designade bruksföremålen fre 50 och 60-talen. Köksmaskiner, radioapparater, grammofoner, kaffekannor, telefoner, alla det där som fanns runtomkring oss som vi inte såg.

Till slut var Torbjörn tvungen att hyra en stor lagerlokal för att få rum med allt. Det blev en permanent utställning i Formens Hus och mängder av internationell press.

Nästa projekt blev en stor och betydelsefull samling av gamla, funktionellt formgivna, verktyg sånt som var slängt i hörnet i smedjan i ladugården och verkstadsgolvet. Det blev stora utställningar och en vidunderligt vacker katalog.

Torbjörns Lenskogs idévärld var unik. Nu fortsatte han med att skapa en stor samling med militära föremål från första och andra världskrigen. Inte det som dödade, nej Torbjörn letade efter allt det andra. Vattenflaskan. matburken, första förbandet, kammen, tvålen och allt annat som soldaten måste bära med sig. Det blev en bejublad vandringsutställning som började på Armemuseum i Stockolm

Torbjörn Lenskog armbågade sig inte fram. Han var mjuk, vänlig och fyllt av humor. Vi kommer alla ihåg Torbjörns berättarglädje som ofta började i verkligheten men som slutade ungefär som en skröna av Fritjof Nilsson ” Piraten ”

Med Torbjörn Lenskogs bortgång förlorade vi en unik personlighet.

Ove Pihl