Den nya spellagen – Tre frågor till förbundsjurist Christina Nylander

Vad innebär Den nya Spellagen om du skulle summera den kortfattat?

Oj, spelreformen är lika stor och omfattande som apoteksreformen var i och  med att det svenska spelmonopolet nu är avskaffat. Istället har vi fått ett licenssystem öppet även för utländska spelbolag som erbjuder spel till svenska konsumenter. Lagen i stort kännetecknas av ett starkt konsumentskydd & hög säkerhet, bl a med något som kallas för omsorgsplikt, i syfte att motverka spelmissbruk, skuldsättning osv.

Hur påverkar den nya lagen kommunikationsbyråerna?

På flera sätt. Dels förstås om man har ett svenskt eller utländskt spelbolag med spellicens som uppdragsgivare. (Marknadsföring för och åt ett olicensierat spelbolag är dessutom kriminaliserat.)

För alla oss som sysslar med marknadskommunikation är ju det viktigaste och mest intressanta hur det sk måttfullhetskravet skall tolkas och fyllas med begripligt och vägledande innehåll. Man måste nog börja  med att förstå att mycket  av den marknadsföring vi har kunnat se under de senaste åren, och fortfarande kan se, både från utländska såväl som från svenska spelbolag i praktiken inte överensstämmer med det vi tror lagstiftaren definierar som måttfull marknadsföring av spel. Och i en del fall, långt därifrån.

Den nya lagen är också intressant även då man inte kanske har ett spelbolag som kund, då den tycks möjliggöra sk gratislotterier och marknadsföringslotterier. Utlottningar i sociala medier etc. Sådana har förekommit i stor utsträckning tidigare, förvisso olagliga, men är nu lagliga under vissa omständigheter.

Vilken hjälp kan medlemsbyråerna få i frågor om den nya lagen via KOMM?

 Dels håller vi inledningsvis seminarier med relativt omfattande innehåll och slutsatser om den nya regleringen. Dessa filmas också för att våra medlemsbyråer oavsett hemort skall få samma möjlighet att ta del av dessa. Filmen med dokumentation kommer att finnas tillgänglig på våra medlemssidor.

Därutöver är man självklart som medlemsföretag välkommen att höra av sig till mig med enskilda frågor kring konkreta förslag på kommunikationslösningar, så skall jag försöka svara så gott det går i nuläget. Mycket återstår ju att tolka av våra domstolar och först om tidigast 1-2 år kan vi räkna med att ha relevant rättspraxis för vägledning.