Årets designköpare – här är de tre nominerade

För fjärde gången sker hyllningen Årets Designköpare. Trettiofyra personer nominerades av branschen och juryn har valt ut tre Designköpare som kommer att lyftas och hyllas på fanfarfrukosten den 22 november. Fram tills dess kommer vi få ta del av filmade intervjuer med de nominerade och få en liten inblick i deras resor med sina respektive varumärken.

Det finns ett femtiotal platser till fanfarfrukosten för att delta på Bonnier Konsthall i Stockholm onsdagen den 22 november kl. 08.30-10.00. Under frukosten kommer vi få ta del av samtal med de nominerade som kommer berätta mer om sina arbeten och designköp innan vi avslöjar vem som blir Årets Designköpare 2023. Registrera dig här!

Juryordförande Linnea Lofjord om årets nominerade: “Vi ville hylla mod, tillit och skärpa. Tre egenskaper som är avgörande för en riktigt duktig designköpare. Egenskaper som alla våra tre nominerade i årets Designköpare har och har växlat ut till fullo i de identiteter de har gett oss”. 

Årets tre utvalda nominerade är:

Designköpare: Vanessa Gandy, Nordiska Museet

Motivering: Att förändra, förvalta och implementera en ny identitet för en kulturinstitution kräver både mod och tålamod. Vanessa har med sin målmedvetenhet och stora designintresse varit en central byggsten i den omfattande resa som Nordiska genomgått inför 150-årsjubileet. För detta vill vi hylla designköpare Vanessa Gandy på Nordiska Museet.

Designköpare: Maria Iversén, By Wind

Motivering: I en bransch som länge varit i kris krävs det ett extremt stort mod och stor kunskap för att utveckla, utmana och skapa nytt. Med sin energi har Maria gett den kreativa branschen ett nordiskt alternativ som kombinerar högsta kvalitet med miljömedvetenhet. Både och. Samtidigt. För detta vill vi hylla designköpare Maria Iversén på By Wind.

Designköpare: Johan Damgaard, Lykke Kaffegårdar

Motivering: Med en distruptiv och tilltalande design har Johan utmanat normerna i den traditionella kaffebranschen. Lykkes identitet har gått rakt in i hjärtat, både hos oss och hos målgruppen och är bevis för att det lönar sig att sticka ut i hyllorna. För detta vill vi hylla designköpare Johan Damgaard på Lykke Kaffegårdar.

Föregående upplaga av Årets Designköpare mottog Emelie Friis hyllningen som årets designköpare. “Med ett helt nytt grepp i sin kategori och ett uthålligt arbete i alla kanaler och verktyg har denna person förvandlat sterilt till omsorg. En sann manifestation av att design kan förflytta.”

Nomineringssällskapet 2023
Linnea Lofjord 
(ordförande), Creative Director på NORD ID
Sedir Ajeenah, Account Director på Open Studio
Emelie Friis, Marknadsdirektör och vinnare 2019
Lisa Careborg, Creative Director på Happy FB
Danny Jian, Creative Director på Essen International
Sofia Austern Björkman, VD på Volt

Om Årets Designköpare
Hyllningen arrangeras av Sveriges Kommunikationsbyråer (Komm) och dess Varumärkes- och Designkommitté. Syftet med Årets Designköpare är att visa och inspirera näringslivet på möjligheterna att driva förändring och samtidigt vara affärsmässigt framgångsrika över tid – de mest långsiktigt tänkande, modiga och djärvt innovativa köparna av design hyllas.

Läs mer på Resume!