När den heter The 50% Conference är vi i mål!

Precis som förra året kickstartade årets version av “The 3% Conference” med ett anförande av Cindy Gallop. Och precis som förra året hölls konferensen i San Francisco. Men i år attraherade tillställningen dubbelt så många delegater – närmare 400 delegater från tio olika länder och många fler män än 2012. Komm! skickade Christina Knight, Creative Director på INGO i Stockholm, både för att bevaka konferensen, men också för att prata om och sälja boken “Mad Women – A Herstory in Advertising”, utgiven av Komm.


Det var en rörd Kat Gordon som hälsade välkommen på The Intercontinental Hotel i SF, den 16 och 17 oktober.

– Det är helt otroligt vad som hänt under de 12 månader sedan vi sågs sist, berättar Kat. Vi har turnerat för utsålda hus med vårt budskap kring 3% i Boston, Seattle, Boulder och Los Angeles. Konferensen har vunnit “Conference of the Year” vid Women Entrepreneur’s Rock the World conference i New York och jag hedrades med utmärkelsen “Marketers that Matter” award from Wall St. Journal och The Sage Group. Nu finns det planer att ta eventet vidare ut i världen, bland annat till London. “It’s not an event, it’s a movement!”

Runt 70 olika talare berörde allt från kvinnligt ledarskap, entreprenörskap, byråkulturer, work-life-balance, utmaningarna med att vara mammaledig och att kunna komma tillbaka till jobbet på ett bra sätt till framtida utmaningar, teknisk utveckling och en enorm längtan efter mångfald inte bara vad gäller genus.

3procent 3

Cindy Gallops brandtal var lika inspirerande som förra året, men med ett konstruktivt tillägg i form av “micro-actions”. Vi vet ju alla hur inspirerande det kan vara att delta på bra konferenser, men också hur svårt det kan vara att tillämpa de nya kunskaperna när man kommer tillbaka till jobbet, i vardagen. Du kan se och höra Cindys anförande på http://3percentconf.com/blog/2013/10/force-for-change-cindy-gallop/ Cindy var också en av de personer som under de två dagarna både lovordade Facebooks Sheryl Sandebergs “Lean In”, men också hade en kritisk syn på hennes uppmaning, dvs. att vi alltför länge har lutat oss in i den rådande normen, det rådande systemet och anpassat oss till det, ofta till ett högt pris. Samma diskussion kom upp i paneldebatten jag satt med i, under rubriken “It Should Be Called Maternity Leave, Not Maternity Exit”. Jag konstaterade att jag under bägge mina mammaledigheter upplevt att jag anpassat mig (sagt upp mig från stor byrå, startat eget samt frilansat för att få ihop work-life-balansen). Och då kommer jag ändå från det land som hyllas som det mest utvecklade vad gäller föräldraledighet. Publiken höll på att formlogen trilla av stolen när jag kunde berätta om våra 480 dagar, varav 60 öronmärks för pappan. Situationen är en helt annan i USA, med max 2-3 månaders ledighet. Då får man ändå lovorda Sheryl som ändå såg till att fixa en särskild p-plats närmast entrén till facebook för gravida kvinnor.

Mångfald och lönsamhet
Ett återkommande tema var också att gender- och mångfaldsfrågan inte bara är en rättvisefråga för individen, utan i allra högsta grad en överlevnadsfråga för kommunikationsbranschen. Om vi ska lyckas träffa rätt i samhällets numera mångfacetterade målgrupper måste byråerna spegla verkligheten.

– Diversity and gender isn’t an HR-issue, it’s a business case, slog Vicky Vong, CEO på DAE i San Francisco. Och mycket riktigt är medvetenheten stor om att en bransch i bättre balans, med en större andel kvinnor i både ledande och kreativa positioner påverkar lönsamheten.

– Några som kunde vittna om detta utifrån “hands-on” erfarenhet var de 97% som ställde upp i en paneldebatt – dvs. byråledare och Executive Creative Directors som både rekryterat och befodrat kvinnliga kreatörer och CD:s. Ta gärna del av deras diskussion på http://3percentconf.com/blog/2013/10/97-percent-speak-panel/

När Rob Schwartz, Global Creative President på TBWA efterlyste en dokumentation av några av branschens kvinnliga legender som förebilder, kändes det bra att i pausen kunna sticka “Mad Women” i hans hand och säga “You asked for it, you got it!”

De mest hjärtliga skratten fick trots allt Scott Stratten, Sociala medier-geni, kanandensare och författare till boken “QR-Codes Kill Kittens”. Ta del av hans galna övertygelse på http://3percentconf.com/blog/2013/10/qr-codes-creatives-cautionary-tale/

3procent 1