Åldersfrågan

Åldersfrågan i kommunikationsbranschen lyfts i senaste numret av Resumé. Enligt deras kartläggning är endast 14% av kreatörerna på de största byråerna över 50 år.

KOMMs lönestatistik och mätningar som gjorts i HR2020-kommitténs nulägesrapport styrker till viss del också detta.

Här kommer min egna spaning med reflektioner kring frågan.

Börjar man med att titta på utbildningarna, är de oftast korta i vår bransch. Bland studenterna som går ut någon av de 2-åriga yrkesutbildningarna är det inte ovanligt att de får sin examen vid 23 år. Arbetar man sedan i branschen som kreatör till 39 så är det en relativt lång tid. Flera lämnar också kreatörsrollen för att gå över till senior projektledare, planner eller som på mindre byråer, vd/byråledare då man varit med och grundat byrån.

Bland kreatörerna ser man också att många efter ett antal år i branschen, framgångsrikt tar språnget in i andra industrier och inom nya yrkesområden. Som exemplet med Monica Born, tidigare copywriter som lämnat branschen och startat upp framgångssagan Superfront eller Mia Clase, tidigare creative director på McCann som grundat livsstilsbolaget Food Pharmacy och arbetar inhouse i näringslivet. Den goda sidan av detta skulle kunna visa att man faktiskt vill och anser sig kompetent, vaken och vidsynt till att våga göra något annan efter en karriär i reklambranschen.

Naturligtvis kan det, som i andra yrken, finnas en känsla av att man inte kan lämna efter lång tid i samma bransch och att man upplever sig otillräcklig. Jag tror inte att den känslan är ovanlig och kanske kan den vara en del av resten av samhällets jakt på evig ungdom. Är vår bransch den mest åldersfixerade av alla?

I somras såg jag ett seminar, The war between art and advertising is dead. Där ställde man bl a frågor som hur det kommer sig att författare och konstnärer kan verka livet ut, medan reklamare lämnar innan 50. Ett svar skulle kunna vara att det krävs ett mått av närvaro i nuet. Människan tenderar att bli mer egensinnig med åldern kanske upplevs vi inte lika öppna för nya impulser då och att det avspeglar sig i våra arbeten som kreatörer.

En tanke till är ju att vi kanske ska vara glada för att vår bransch är en så bra grund för att starta en ny karriär från 50. Plus att vi kanske känner oss redo att göra annat och att det är helt okej. Kanske tillhör vi redan framtidens arbetstagare som byter riktning och ser fram emot det. Jag menar, hur många vårkampanjer, Cannes-lejon, paradigmskiften eller Guldägg pallar en människa med under en arbetslivstid.

Själv funderade jag på att skola om till lärare, eller psykolog, eller kanske som jag en gång som barn drömde om – ett liv i frihet. Att susa genom Europa med en helt egen lastbil till tonerna av country.

Jessica Bjurström, vd KOMM