Webbinarium: Beslutet mot Meta

  • OBS! Detta evenemang har genomförts och går inte längre att anmäla sig till.
Webbinarium om beslutet, dess orsaker samt en analys avseende konsekvenserna för svenska verksamheter  

Överföring av personuppgifter till USA – I ljuset av irländska datasskyddsmyndighetens rekordhöga sanktionsavgift mot Meta Ireland Ltd. 
  
Under detta kostnadsfria webbinarium som är ett samarbete mellan IFI och advokatfirman MarLaw får du en genomgång av den irländska datasskyddsmyndighetens beslut mot Meta samt en analys av vilka konsekvenser de rekordhöga sanktionerna mot Meta kan få för svenska verksamheter och vår användning av sociala medier.

Datum: 8 juni 2023
Tid: 12:00 – 13:00. 
Plats: Online via IFI

I maj 2023 har den irländska dataskyddsmyndigheten fattat beslut mot Meta om att bolaget ska betala en sanktionsavgift på 1,2 miljarder Euro (nästan 14 miljarder kronor) samt upphöra med att behandla personuppgifter i USA inom sex månader från det att beslutet meddelades Meta. Detta innebär i praktiken att Meta inte kan behandla personuppgifter om EU-medborgare vilket medför risker för alla organisationer som använder Metas sociala medier. Beslutet publicerades offentligt den 22 maj 2023.

Den irländska tillsynsmyndigheten konststaterade att Meta olovligen överfört personuppgifter till USA mot bakgrund av att:USA:s lagstiftning inte erbjuder en skyddsnivå för de registrerade som är likvärdig den som tillhandahålls inom EU genom GDPR;EU-kommissionen standardavtalsklausuler från 2021 kan inte ensamt kompensera för det otillräckliga skyddet för registrerades personuppgifter i USA; De kompletterande tekniska och organisatoriska skyddsåtgärder som Meta vidtagit inte kan anses kompensera för det otillräckliga skyddetBeslutet, som kan komma att överklagas av Meta, innebär att verksamheter bör se över överföringar till USA som baseras på EU-kommissionens standardavtalsklausuler och vilka tekniska och organisatoriska åtgärder som vidtas som komplement till klausulerna. Beslutet innebär ett förstärkt krav på verksamheter som stödjer överföring på standardavtalsklausuler att vidta ytterligare åtgärder för att skydda uppgifterna. 

Vad innebär detta i praktiken för svenska verksamheter?
Måste vi sluta använda Facebook nu?


Anmälan: 
Anmäl dig HÄR
Kontakt: maila Marlaw via svar@marlaw.se eller ring 08-23 07 35 vid frågor.